30 Kasım 2010 Salı

Turnalar neden türkülerimizde çok sık kullanılmakta?

Şimdi efendim bildiğiniz gibi türkülerimiz içinde sık sık turna kuşu boy gösterir. "turnalara tutun da gel" , "turnam başım darda benim" , "allı turnam" bu türkülerden en bilindik kesitler. Peki neden turna?

Otomobil olayında Almanlar, şarap olayında Fransızlar, sıralı otogaz sistemlerinde İtalyanlar filan iyidir ya hani, ha işte türkü olayında da Alevi kardeşlerimiz bir numaradır. Bu Alevi-Turna bağlantısının ise dayandığı bazı sağlam kaynaklar var. Ya da bu bağlantı kaynak Alevilik'in temelleri sonuç da olabilir, ona hiç girmiyoruz. Gerek yok.

Şimdi Alevilik bakıldığında İslam'dan önce de varlığını idame ettiren bir inanç sistemi olan Batıni ekolüyle paralellikler taşımakta. Alevilik'in temelleri direktoman buraya dayanıyor diyemem ama az önce dediğim gibi paralellikler söz konusu. Şimdi Batıni ekolü dediğimiz ekolün kurucusu bizim İdris Peygamber, batının Hermes diye bildiği zattır. Kurduğu ekolün önderliğini de yapan bu zatın simgesi turna kuşudur.

Tabii turna kuşunun bu omurgasız tezden daha öte sahip olduğu özellikler var. Turnalar tek eşlidir ve eşlerini herhangi bir nedenle kaybettiklerinde intihar ederler. Halkın dilinde dolaşan birkaç efsaneye göre de Ali'nin sesinin turnalar geçtiği söylenir. Bu yüzdendir ki Anadolu'da turnaların şans, refah, huzur getirdiğine inanılır. Ayrıca göçmen bir kuş olması, ayrı diyarlarda bulunan iki aşığın birbirine gönderdiği iyi dilekleri taşımasına ve aşkın kuşu olmasına yol açar.

İşte turnaların türkülerimizin yarısını işgal etmesinin nedenlerinden birkaçı. Sizin de bildiğiniz birşeyler var ise ve bizimle paylaşmak isterseniz çok memnun oluruz.

Turnalı bir türkü eşliğinde hoşça ve sağlıklı kalın.

http://www.youtube.com/watch?v=gs-Ewc4NOiQ&playnext=1&list=PL1109A7087CA7B555&index=33

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder