25 Kasım 2010 Perşembe

Kuş Gözlemciliği

Kuş gözlemi kuşların doğal ortamlarında gözlenmesi, tanımlanması, sayılması ve fotoğraflanması amacıyla yapılan arazi gezileridir. Bir hobi olarak yapabileceğiniz gibi besin piramidinin en üstünde yer alan bu canlı sınıfının korunması açısından doğa koruma derneklerinin çalışmalarına da yardımcı olabilirsiniz.

Kuş gözlemi halkalama, habitatı düzenleme, yuva onarımı gibi akademik boyutların yanında her meslek grubundan bireye hitap edebilecek kadar da basittir. İşin fotoğraf boyutuna profesyonel anlamda girmeyecekseniz bir dürbün, bir kuş kitabı, bir de not defteri kafidir. Profesyonel tatlarda fotoğraflar yakalamak için tele-lensler kullanmalısınız. Onların da fiyatları 3 bin lira civarında seyreder, bin-2 bin civarı da body için harcasanız ortalama 4-5 bin lira ayırmanız gerekir. Ama dediğimiz gibi amaç doğa gözlemi ise her bütçe kaldırır.

Deltalar, su kenarlarındaki ağaçlıklar kuş gözlemi için bir numaralı gözlem alanıdır. Ama bu hayvanların kanat gibi yüce bir organa sahip olduğu düşünüldüğünde sıkıldığınızda balkonunuzdan da kuş gözlemi yapabilirsiniz. Kuş gözleminde zaman mevzuu ise yerli kuşlarda çok sorun olmamakla beraber, göç yolu üzerlerinde olduğumuz türlerde ağustos aylarında ideal olmaktadır.

Bekleriz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder