30 Kasım 2010 Salı

Turnalar neden türkülerimizde çok sık kullanılmakta?

Şimdi efendim bildiğiniz gibi türkülerimiz içinde sık sık turna kuşu boy gösterir. "turnalara tutun da gel" , "turnam başım darda benim" , "allı turnam" bu türkülerden en bilindik kesitler. Peki neden turna?

Otomobil olayında Almanlar, şarap olayında Fransızlar, sıralı otogaz sistemlerinde İtalyanlar filan iyidir ya hani, ha işte türkü olayında da Alevi kardeşlerimiz bir numaradır. Bu Alevi-Turna bağlantısının ise dayandığı bazı sağlam kaynaklar var. Ya da bu bağlantı kaynak Alevilik'in temelleri sonuç da olabilir, ona hiç girmiyoruz. Gerek yok.

Şimdi Alevilik bakıldığında İslam'dan önce de varlığını idame ettiren bir inanç sistemi olan Batıni ekolüyle paralellikler taşımakta. Alevilik'in temelleri direktoman buraya dayanıyor diyemem ama az önce dediğim gibi paralellikler söz konusu. Şimdi Batıni ekolü dediğimiz ekolün kurucusu bizim İdris Peygamber, batının Hermes diye bildiği zattır. Kurduğu ekolün önderliğini de yapan bu zatın simgesi turna kuşudur.

Tabii turna kuşunun bu omurgasız tezden daha öte sahip olduğu özellikler var. Turnalar tek eşlidir ve eşlerini herhangi bir nedenle kaybettiklerinde intihar ederler. Halkın dilinde dolaşan birkaç efsaneye göre de Ali'nin sesinin turnalar geçtiği söylenir. Bu yüzdendir ki Anadolu'da turnaların şans, refah, huzur getirdiğine inanılır. Ayrıca göçmen bir kuş olması, ayrı diyarlarda bulunan iki aşığın birbirine gönderdiği iyi dilekleri taşımasına ve aşkın kuşu olmasına yol açar.

İşte turnaların türkülerimizin yarısını işgal etmesinin nedenlerinden birkaçı. Sizin de bildiğiniz birşeyler var ise ve bizimle paylaşmak isterseniz çok memnun oluruz.

Turnalı bir türkü eşliğinde hoşça ve sağlıklı kalın.

http://www.youtube.com/watch?v=gs-Ewc4NOiQ&playnext=1&list=PL1109A7087CA7B555&index=33

25 Kasım 2010 Perşembe

Kuş Gözlemciliği

Kuş gözlemi kuşların doğal ortamlarında gözlenmesi, tanımlanması, sayılması ve fotoğraflanması amacıyla yapılan arazi gezileridir. Bir hobi olarak yapabileceğiniz gibi besin piramidinin en üstünde yer alan bu canlı sınıfının korunması açısından doğa koruma derneklerinin çalışmalarına da yardımcı olabilirsiniz.

Kuş gözlemi halkalama, habitatı düzenleme, yuva onarımı gibi akademik boyutların yanında her meslek grubundan bireye hitap edebilecek kadar da basittir. İşin fotoğraf boyutuna profesyonel anlamda girmeyecekseniz bir dürbün, bir kuş kitabı, bir de not defteri kafidir. Profesyonel tatlarda fotoğraflar yakalamak için tele-lensler kullanmalısınız. Onların da fiyatları 3 bin lira civarında seyreder, bin-2 bin civarı da body için harcasanız ortalama 4-5 bin lira ayırmanız gerekir. Ama dediğimiz gibi amaç doğa gözlemi ise her bütçe kaldırır.

Deltalar, su kenarlarındaki ağaçlıklar kuş gözlemi için bir numaralı gözlem alanıdır. Ama bu hayvanların kanat gibi yüce bir organa sahip olduğu düşünüldüğünde sıkıldığınızda balkonunuzdan da kuş gözlemi yapabilirsiniz. Kuş gözleminde zaman mevzuu ise yerli kuşlarda çok sorun olmamakla beraber, göç yolu üzerlerinde olduğumuz türlerde ağustos aylarında ideal olmaktadır.

Bekleriz :)

Ornitoloji nedir, nasıl kullanılır?

    Şimdi efendim öncelikle ornitoloji denen meret halk ağzında kuş bilimidir. Temelleri insanoğlu modernleştiğinde(!) eşinin baş ağrısı hiç dinmeyen bir dayı tarafından atılmıştır. İşte biz bu dayıya kümeslere dadanan adam diyoruz ve bu bloğu ona bir saygı duruşu amacıyla açıyoruz.

   Kümeslere dadanan adama bilim dilinde ornitolog denir. Arkadaş meclislerinde ise kuşçu. Peki bu ornitolog gibi şık bir etiket size ne katar? Hiçbi'şey. Kuşçu etiketi? Bak o birkaç dizide rol kaptırabilir.

   İşsiz güçsüz ornitologlar, kuşları seven yahut s.ken konuklar ve siz sevgili çocuklar. En taşaklısından bilimin, en alasından kolpanın yapıldığı ve gerek fotoğraflarınızı gerekse bildiklerinizi paylaşabileceğiniz sanal alemin en bilimden uzak bilim sitesi sizlerle!

  Hayırlı, uğurlu olsun!